Tuesday, June 30, 2009

.:umpatan MAUT!!!:.



ha...gmbr sedang diproses...ok..aku nk cerita sket...ni cerita agak menarik...aku malas nk cte lebih pasal ni...tp kan..aku dapat rase kan sesuatu yang aku perlu wat tuk membetolkan semua keadaan yang memang aku tak suke....

ape yang aku maksud kan disini...ialah perkara2 yang aku list kan kt bawah ni :
1. mengumpat
2. meninggi diri
3. berlagak
4. memandang rendah org lain

hurm...aku cukup tak suke golongan ni...btol ckp la..memang aku sgt elakkan la klu jmp org camni..n aku leh kesan mulut2 org yang memang ade salah satu sifat ni...

sebelum korang nk bidas aku....biar aku bidas diri aku sendiri...aku tau aku manusia yang memang ade kelemahan...aku sedaya upaya untuk mengelak ade sifat2 ni dlm diri aku....tak dinafi kekadang tu aku terlepas gak mengate org...tp berlagak , meninggi dir, memandang rendah kemampuan org lain...aku tak pernah sekali rase nk wat....sebab aku selalu letak diri aku ni kt tempat yang paling bwah...so aku harap aku akan jd lebih terlindung lagi....akan aku usahakan...amiiinn...n aku tak pernah putus doa supaya semua masyarakat islam malaysia xde sifat2 camni...

sebenarnye aku terbace artikel ni...just sharing la kan...tak salah kan...
http://alhammasiyy.wordpress.com/2007/12/04/makin-dipujimakin-meninggi-diri/

so...korang leh bace...n korang rase diri korang sendiri...adoi...kekadang sedih beb...mane tahap diri kite kan...

ade bnyk ragam manusia...ade golongan yang suke mengumpat...gile babas nye mengate org lain...bile korang start mengumpat...korang akan start meninggi diri...aku tau sebab aku penah wat...bile korang rase diri korang dah tinggi...besar sangat...bagus sgt...org lain takde sape leh lawan korang...korang rendahkan kemampuan org lain...yang penting mase tu kompom kite gagal bersyukur...sedangkan dah kite tau sume tu Allah yang kurniakan...tapi tu la lumrah manusia...lupe diri...termasuk la aku...

ade yang aku perasan kan...ramai yang hampir lupe mengucapkan perkataan pendek tp yang bermakna "Alhamdulilah" ni...ish ish..susah ke oi???? sekali ko sebut dgn sepenuh keikhlasan korang...hurm...amat bermakne ok...ni tak...bile korang dah best...korang p kutuk org lain...adoi...macam la korang bagus sgt...klu nk banding kan kite yang hebat ni...ade org lagi hebat...haa....apo macam??

lagi satu...rezeki memasing...time korang tgh hebat...tgh femes...tgh mendapat sambutan ramai...korang jgn la asik nk mengate org ni nk tiru la...org tu nk ikut ko la...org tu nk jadi cam ko...pastu ko dengki2...ish...sifat sape ni??? ade korang belajar jadi camni ke time korang amik pendidikan islam dulu??? xde kan...klu ikut result sume A1...bukan main...hahaha...korang korang...sape trase maaf...cume aku tak brape senang dgn environment camni...xselesa bai...cube la korang wat je keje korang...n kerjasama ke...lagi bagus...ko tau tak sume tu tuhan bagi...sekejap je pon DIE nk bagi...klu bagi lame pon...tgk tahap kepuasan korang...ade tu saje jek DIE nk bagi lame sket...sebab nk test...klu yang pandai bersyukur tu...sgt beruntung la...ni klu plak dapat yang berlagak tak reti bersyukur....ko siap...tunggu je la bile korang akan rase xde sape kenal korang dah...kengkawan yang selame ni suke kt korang sebab korang nye kefemesan je ilang...xde sape nk entertain korang dah...time ni baru rase nk tarik sejadah balik...baru rase nk tonggang terbalik solat...nk mintak balik...hahahhaa...lawak kan...aku tau ....sebab aku penah lalui sume ni...so ...klu korang rase korang tgh dipenuhi rezeki...watla pape yang patut korang wat...tak susah pon...juz be humble...low profile...sume org pon sejuk ati ngn korang...

xde sape tau aku..ko..korang...dorang mengompat kan??? tu pasal kite tak kesah je kan nk ngate org yang kite ngate kan...korang tau tak...org yang kite ngompat tu...doa nye sgt la mudah dikabulkan tuhan...

ko dapat bayang kan...klu org yang diumpat tu tau korang umpat die...ish ish...tp nabi tak penah ajar tuk berdoa utk kejahatan...so doakan lah supaye org yang mengumpat tu berubah dan menjadi lebih baik....amiiin....termasuk la diri aku ni...hehehe...

sape yang bace ni...klu trase kan...sebenarnye la bukan marah aku...tp kene diam n pikir balik ape korang dah wat??? hahahhaa....ade gak jenis...pas bace ni trus amik wudhu solat...tobat...tapi jmp member2 balik...abess....wakakaka...takpe la...asal korang sedar ape korang wat...bagi aku...aku tulis kat sini...sebab aku bace artikel tu...n aku citer ape yang aku dah lalui...klu korang sedar awal...lagi bagus....hehehe...

sekian, terima kasih...hahaha...

Monday, June 29, 2009

.:UiTM, Shah Alam:.

hurm....ni aku nk bercerita pasal UiTM Shah Alam...sebab adik aku masuk situ...heheheh...layan je la...yang paling ngam nye...

ni kengkawan adik aku...hahaha..aku pon tak kenal....sume gmbr ni ade dlm purse die...hahahaha...so aku amik je la...

ni kat dataran yang ade kt tengah2 UiTM ni....name nye...Dataran Cendiakawan....

bapak aku cari port nk merokok..haha...tu adik aku yang pakai baju kurung kuning...ni la tempat adik aku kene timba sume nasihat mak pak aku...termasuk nasihat aku...

uish pa....osah sodah eh tu..hahaha....ni apak den...pak brahim...cik bob pon on la..

ha...ni tgh clarify brape bnyk tulang dlm mulut tu...hehehe...yang penting apak ku best....

ni makanan mama gwe dong...heheh

bakan engineer Honda...insyaAllah....aku dah mule ajar die pasal kete...ma pa...sorry la klu diklan terpengaruh sket...hahaha..tapi die malas..ciss...cube la die rajin...sambung ape yang aku tak dapat sambung kan best....lannnnn please la suke math, fizik, add math...akan ku tolong wat keje umah kau...hahahaha...

UiTM??? ye uitm....siap sama fakulti ngn aku ye adik aku ni...ciss xleh lari langsung...die amik Statistik...so elia...otak ko kompom kene ade mesin kire yang laju pasni...klu eman leh beat ko lagi....tak bermakne la ok..hahaha...aku adalah abg yang berlagak tp low profile...wakakaka..


ala...ko nk tunjuk jam baru ke ye...haha...tak heran...eman tunjuk jam antik swatch ni....ops...jam swatch...hehehehe....

ni la dik lan....die telah seminggu hilang kawalan diri aritu...kesiannnnn....hehehe

mamaaa!!!! hhehehe...saje ngengade...korang tanye la mama aku yang cool ni...tp pepagi die suke ceramah topik yang die akan pilih....hahaha...tp tgn tetap jalan...so elia ni sgt notty terlebih...so pasni tolong la jadi sorang yang kurang notty tu ye cik elia...n mama...ceramah2 mama tu hebat sume isi nye...eman siap amik note ok...hahaha...muuahh!! cayang mama...garang ooo die ni...tp time aku kecik2 dulu la..skang ni sume pon cool....best..

ni entraance.......kolej mawar......kolej adik aku...sini dulu kan...hahahaha....

sekitar hari pendaftaran....bagus uitm....tak sesak pon hari daftar student kali ni...

ni perjalanan ke tempat makan...hehehe...

ramai ooooo.....ramai ape??? ramai orang la....setakat ni nmpk suci jek sume student uitm...hahahah...korang mesti paham la kan....

tgh cari tangga nk naik...kekeke..aku takdak idea dah...

mate mak aku ni ade prob sket..tu pasal kekadang die sakit mate berlebihan....ni mungkin sebab laser nye effect tu kot..huhuhu..

"camni ya....ko kene belajar elok2...cari kawan elok2...mama papa jauh pilah tu haaa"
mungkin ini yang dikatekan....hahaha...layan jek la..

.:a W a N:.

selamat pagi isnin...
ade sedikit ruangan tuk aku isi pagi ni..
hehehe..
walaupon tak bnyk tapi sikit la kan..
ni antara sekitar ari sabtu aritu...aku dah lame tinggalkan tempat ni...tetibe adik aku masuk plak belajor kat sini...hahaha...takpe la..
so aku pon rase nk bawak camera...so aku bawak...tgn tak cukup sebab nk tolong adek aku tu angkut bebarang die..
so aku pon snap2 lepas sume terangkut...ni testing lens ngn CPL ngam tak nk gune tgh panas terik tu..
so...ngam...tgk hasil awan ni dulu...cam biase...awan dah jadi satu kemestian klu ade kepul2..kompom teruja...tak tau la sebab ape tapi yang aku tau...lawo...heehehehe...


ni edit berlebih....ntah pape2..asal biru jek...tp kekadang ade gak seninye kan...seni tersembunyi gitu..hahaha


2 gmbr diatas...ade niat sebenar nye...tp tak jadi sebab langit cerah...n matahari pon di litupi awan seluruh nye kan...cahaye yang kuar celah2 awan pon xbnyk...so shot jek la..hehe..

Thursday, June 25, 2009

.:muke aku!:.

ngehngehngeh....korang mesti tak caye kan??? aku tau korang nk ckp ape bile tgk gmbr ni...soklan pertama korang mesti...mane jerawat aku??? hahha...apekah sudah elok...???? hahah...korang ni...suspek la sket aku...aku rase nk dekat seribu kot aku berabis tuk muke aku ni je...cess...tu tak masuk...pakaian aku...KASUT aku...(jgn marah eh baby) heheheh...kereta aku lagi...hui...camne nk kumpul duit kawin ni??? hahahha...ade...insyaAllah...ni pagi tadi sebelum g keje aku snap je gmbr aku ngn camera aku yang memang aku dah gantung atas tripod...sebab mlm td cube lagi wat HDR...tetap xjadi...chiii sungguh...SIFUk...ajar la camne nk jadi cantik HDR tuu...ngs2 wat pon terang sangt la....gelap sangat la....adeh...kecewa...takpe...aku cube lagi...

environment background gmbr ni bilik aku...ape kat belakang tu??? haaa...tu la segerombolan baju aku...yang berlipat ade tak??? adeeeeeeeee....sampai tak cukup almari...hish...hahahaha...tp as long aku leh pakai sume ok la...tak jadi masaelah tu sume...

so gmbr ni melengkap kan pengajian teknik pengolahan gunung berapi dimuke...kenapa muke aku??? sebab kawan2 aku kt opis ni sume muke bersih...aku sorang je kaya dengan gunung berapi...so mencabar sket ni mengolah menggunakan kedaigambar...hahaha...

so ape komen anda???

Tuesday, June 23, 2009

.:white outside & black inside:.

bleh aku share ape yang aku bace kt opis ni while aku tade keje...ok la aku search kt google article yang bleh aku bace tuk tambahkan ilmu aku tak kire dlm ape pon la kan...so aku search la...motivasi hari ini...

sangat bnyk motivasi yang ade dlm internet ni...so bace la sket...nk up kan sikit semangat ni...kire aku kene usaha sendiri la tuk lawan ape yang aku nk lawan kan dalam idup aku ni...bak kate toyol...klu dlm dah sutun...luar pon sutun...dan takkan aku nk jadi sutun bro..haha

so sedikit sebanyak aku mencari sendiri sumber yang aku leh mengembalikan semangat aku...ni memang keje aku dari aku sekolah lagi...klu nk ikut kan sangat perasaan aku...kompom aku tak macam ni skang...ok nk jadi cite...aku gali2 google tu...berangkai2 gak la...aku terjumpe..."luar nye indah dalam nye hitam"...aku trus klik...

so...aku bace la...hurm...time aku bace ni...aku nk share la ape yang aku bace ni...so ape yang tertulis dalam satu tulisan org mane tah...die gune name samaran...tp dari indon..bukan malaysia...tapi org malaysia dah translate bahasa melayu yang senang nk aku paham...

ade 2 version...satu hawa satu adam...ok aku nk make it fair aku crita 2 2 version...klu korang nk tau...keep on reading...

version satu - ADAM

die ckp...kaum adam ni bnyk jenis...tetapi tak sebanyak jenis kaum hawa...die amik dari zaman dulu sampai skang...cerita pasal pengorbanan nabi SAW...lepas tu cerita pasal sahabat2 nabi...ok...sume orang dah tau kan pasal ni...so aku skip...aku suke nk btau pasal kaum adam zaman sekarang...

ok..die start cerita dari seorang miskin...die ckp...kaum adam yang miskin adalah kaum adam yang boleh diakui keperibadian nye...tetapi die mengolah perangai orang miskin tu...bnyk gak perangai manusia...die ckp...ade miskin yang redha...ade miskin yang tak redha...hurm...ade plak yang camtu ek...ish ish...miskin redha ni kire die trima la tuhan tu kurniakan kemiskinan pada die sebab die tau sebenarnye die tak miskin...n die tetap berusaha menjadi lelaki...

klu lelaki tak redha plak...hurm...penulis ckp...RAMAI sgt zaman sekarang...dan ade lelaki miskin ni dah jadi kaye raye pon sekarang...hurm...aku pon bace lagi...hurm...sememangnye ade kebenaran tulisan die ni...die ckp zaman sekarang zaman duit...baik mane hati insan yang bername lelaki ni...klu iman tak tebal...dengan duit kompom habes...perempuan dan duit...itulah kelemahan lelaki...inilah yang sgt digariskan dlm tulisan die...so bile start die cerita pasal ni...memang senang nk agak...dan memang sungguh susah nk agak perangai manusia sekarang...tuhan kurniakan rezeki yang halal tapi digunakan untuk menjana perniagaan haram...hurm...aku tak tau nk komen ape mende ni...sebab memang berleluasa...kadang2 bukan yang miskin wat camni...tp selalu nye org yang dah kaye raye tu la yang suke menambah kekayaan di jalan yang salah...ok...cerita lelaki takat ni je..sebab memang die tulis pendek je pasal lelaki...tp bab pompuan...hui...panjang lebor...mungkin sebab die ni seorang lelaki n tu sebab die leh cerite lebih pasal pompuan melalui mate die...

version 2 - HAWA

hehe...aku tau klu ade pompuan yang bace ni kompom ade yang trase...tapi inilah hasil tulisan si penulis tu...tp cerite cam lari tajuk sket...die bercerita pasal fokus kepada beberapa perkara...so ia lebih santai la bile nk bace...aku bace sebab aku nk tau ape yang die tulis...dan ade beberapa perkara yang aku sendiri realize memang sgt terjadi pada zaman sekarang...bleh aku share?

first thing...die cerita pasal student pompuan...hurm...student pompuan la yang sangat mudah rosak...penah tak kite dengar mak bapak ustaz ustazah...tapi anak hipokrit gile...?? inilah perkara pertama penulis tu highlight...die ckp...melalui pengalaman die...die selalu tgk student mewah...tp memang made sense la kan...ade ke student mewah sangat sampai leh pakai memacam yang memang kite tau hanye org kaye jek mampu...haa...dari situ org ni cerita...ade ramai sangat student yang rosak sekarang...hal ni biar la dorang fikirkan samada dunia ni indah ke dgn perjalanan hidup yang macam tu...

penulis ckp pasal pompuan cantik dan tak cantik...ha...ramai yang buntang mate ni...kite start dari yang tak cantik dulu k...penulis ckp...ramai yang tak cantik ni sedar diri...tp ramai jugak tak sedar diri...adoihh...aku tergelak...sebab memang aku selalu pikir cenggini...die kate yang tak berape cantik dan sedar diri tu...memang akan melakukan kehidupan sebagai seorang wanita...tp penulis siap bold kan ayat ni...meskipon wanita ini sedar akan keadaan diri nya dan melakukan semua perkara yang baik, anda tidak boleh memberi tahap kesempurnaan padanya...AKU SANGAT SOKONG!!!! ok...die ckp pasal keperibadian...ade jugak pompuan yang malas...ade jugak yang rajin...ade jugak yang ikut mood...tp satu perkara yang tak bleh lari dari perempuan...mengumpat atau mengata org...hurm...penulis ni kompom selalu ikut kawan pompuan die ni...hehe...bab ni die terang lebar gile...aku amik sikit jek la...ramai pompuan kate nye...suke mengumpat...tetapi bile die tau yang diri die kene umpat...melenting...tak bleh terima keadaan...haha..semua pon camni...aku pon kekadang camni...so nobody perfect!!! ikut korang la kan...klu korang rase xnk diumpat....jgn la mengumpat...aku pon kekadang je...takde la hari2...sebab perbualan aku berkisar tentang camera, kereta, race, duit dan awek aku...hehehe...so xde mende pon yang nk diumpatkan...so pesan aku...klu korang nk mengumpat lelebih...so make sure korang ready kene umpat balik...haaa..ni aku tambah...hahaha...

die tekan lagi pasal satu kesah...mungkin die ni selalu date ngn pompuan lelain la kan...ish...truk gak perangai penulis ni...hahaha...die kate die penah pergi ke rumah seorang cantik...yang mampu wat lelaki kompom pandang die bile lalu ke klu senyum tu leh angau...ok...n pegi umah..minah yang ya allah...ok la aku gune ayat baik sket...die gune buruk..aku gune...kire tak berapa cantik...cantik tetap cantik tapi xberapa la...haa..molek sket...die ckp...dia lebih suke pergi ke rumah perempuan yang kurang cantik ni...korang nk tau sebab ape??? perempuan kan sinonim dengan sifat pembersih...kemas...tersusun...cerewet...ha...semua sifat ni...tiada dlm perempuan yang cantik tadi...haa...die kate ramai yang camni...jarang die jumpa perempuan yang cantik boleh mengemas seperti perempuan yang tak berapa cantik...hehe...tepuk dada tanye selera la ye...ape yang aku rase dlm kes ni...semua punca nye dari sifat dalaman diri tu sendiri la kan...klu kite rase kite selesa untuk duduk dlm keadaan yang bersih...secare otomatik jek badan tu pergi kemas supaye jadi bersih...tp klu yang jenis...agak malas...memang tak kesah...akan jadi tak kesah la die...so bersepah ke kemas ke...die tak amik port sgt...tp lebih elok la....sifat2 yang sinonim dengan perempuan tu dikekalkan....insyaAllah..ni mende senang...xsusah...tp penulis ade macam warning sket...hahah..lawak gak la artikel die ni sebenar nye...die kate...klu pompuan cantik ni berubah...die akan jadi lebih cantik...maksud die...dah la cantik kt luar kan...ni cantik plak peribadi...pergh kompom la akan jadi lebih cantik kan...hehe...so...those yang nk jadi cantik...make sure u all cantik kan luar dan dalam...

aku rase die ni ade maksud disebalik tulisan die ni...so takpe la...aku bace je...bace gelak...bace gelak...hehe...

so aku sebagai lelaki pon kene tegur dalam tulisan die ni...so semua lelaki2 diluar sane...klu korang rase nk bahagia selamanye...wat la macam ape yang sepatutnye...klu korang mampu sayang sorang pompuan jek...juz sorang je la...jgn korang cube tuk menyiksa diri korang sendiri tuk berlaku adil...sesungguh nye tuhan memang dah tetapkan jenis kite ni...so please think deep bout this...

n pada perempuan...wat kan diri korang lebih cantik...tambah keperibadian...or...tambah kan ketabahan hati tu...itu je la kot...sebab aku tak tau ape yang aku nk ckp pasal pompuan...haaa...ade kot...korang tk perlu nk jadi sempurna...tetapi korang kene usaha untuk menjadi wanita yang HAMPIR sempurna...ayat ni aku dpt malam td...dari org yang aku tak sangka leh ckp camni ngn aku...gelak sket...hehehe...

klu korang bace sampai abes...thanks...
this my code to my girl...one...4our...3hree.... -----<;@

Monday, June 22, 2009

.:the some for G n some for W:.

gracias...
wah...speaking espana~ plak aku...hehe..
hurm...the entry before this...somebody said it too much in editing...
now i try again...let other pixie take part...
soft the skin...that the priority...


this the first pixie...original captures....click for the bigger resolution...n u can see wat the diff between the original n the edited....

hurm...try to make sumthing fresh...the wall was empty...but i try to put one frame there...hehe...look more full n hav story on it...for me la...i dunno la you all kan...but thats my point la..heheh...if i can make the frame look more real this pixie great...again...for me..heheh

hehehe...the last pixie...i jus use my beloved software...Adobe Lightroom...new version??
cracked..
hehe...not enough money to buy original software...

enjoy to look at it...tengok je k...hehehe...

.:fahaman tentang sesuatu:.

procedure
who is she???
do i need to tell u who is she???
hurm...i think u all can figure it out by urself...
her name...Diana...
status??...i love to write here but i more prefer if she answer it by herself...
:)

gambar di atas ni...after the make up class session at s.alam selangor...hurm...susah nk ckp la kan..because i am NATURAL LOVER...but she is so cantekk...hehehe...tp i still can behave myself...hwahwahwa...after i look the pictures i took yesterday...i think i want to make it more perfect...it not to be sooooo perfect...im still in learning process...so...i will keep trying to be the best....s

hurm...ok...above pixie...i done minor clarity adjustment...to make the skin look more smooth...use sponge...use healing tool...use blur tool...i think it enough to give a different look than the original captured photo right???


(last but not least...im not looking for perfection...but i love to create perfection)

Thursday, June 18, 2009

.:kelajuan membawa kebinasaan vol.2:.

hurm...klu nk kate adakah aku ade badi ke johor atau pon mende memang nk jadi mmg aku tak tau...nk zakat? sudah...sedekah alhamdulilah sudah...biar mende ni aku n tuhan jek tau...derma? sudah...bernazar? rase nye sume da wat...klu aku tertinggal tolong la ingt ya tuhan...
genap setahun dari eksiden tahun lepas...julai 2008...aku eksiden lagi jun 2009...tapi kali ni aku lebih tabah hadapi dugaan ni...sebab nyata nyawa itu adalah segala-galanye...

alhamdulilah...pada 11 jun diana msg yang die dapat second interview...so mmg besar peluang die nk keje as Engineer pasni...so aku pon tetap bagi semangat walaupon aku sgt la trase berjauhan ni kan...ok la...gmbr diatas aku amik pada tarikh 7 jun 2009...kete sume OK...xde yang tak ok...sedap di bawa kemane2...tiada cacat cela nye walaupon usia kete ni dah hampir 17 tahun....so...tetap ade yang mengatekan kete ni smart...aku mampu tersenyum je...tetapi tidak lama selepas itu...kete yang memang menarik mate org sekeliling ini dimane jugak aku pegi...tidak seperti yang diminta la...

pada malam 16 jun 2009...satu kemalangan telah berlaku kepada kami...bini aku yang bawak kete..diana bawak...sebab aku a lil bit exhausted...so..aku percaye la die kan...hurm...memang malang tidak pernah berbau...harum ke busuk ke...die non odour...haa..gitu lah....simpang kiri clear....simpang kanan clear....ok...go...dlm 5kmh kelajuan kami...tiba2...moto laju mak oi...bang boom bang...wa kene lu beb...haa...sume pon ade...ganggg...abess..dlm sekelip mate...kete yang org ckp semart ni jadi semak...tu second punye cite...yang aku tau..aku nmpk mamat tu terbang guling2...perghh..macam soting film plak...aku berlari2 anak kt budak moto tu...alhamdulilah tiade kes nyawa...lepas aku tgk die sedar jek...aku trus berlari seperti usian bolt ke arah bakal teman idup aku tu...ya allah..kesian nye aku tgk die...menggigil satu badan...kesian dowh...mmg kesian aku tau ape die rase...tak semudah nk trima kenyataan yang die sgt tau aku syg kete ni camne kan...so die berulang kali ckp sorry kat aku...ye..aku trima sgt mende ni terjadi lagi kt diri aku...kire time jdi kemalangan ni...aku hanye tgk kete tu..n dlm hati...nape aku eksiden lagi? haa..itu je...pasal nk repair kete? pasal mane nk carik duit aku tak pk dah..yang aku tau...aku bleh bernafas...aku leh tgk diana lagi...aku leh hold die lagi...klu nk pk kemungkinan lain...ya allah...jangan sesekali korang try pikir klu diana drive awal sesaat...moto tu laju camtu hentam kete aku...aduh....langgar pintu driver..ape jadi??? dah dah...aku dah penat nk pk sume ni..yang penting aku tau diana sehat lagi...kete aku pon hancur..hurm..ape yang org lain xde yang kete aku ade...hurm...agak hancur la...huhu...sedih tak terkate sebenarnye...tp aku tetap pikior yang mende tu sume ok...alhamdulilah...aku g woshop keesokan nye..hurm...kepale otak aku yang memang penuh care tuk mod kete ni trus rase carbon fibre tu leh repair blk...tp kene amik mase sket dan sedikit duit poket...bahagian enjin panel dan wall kat mounting timing belt ade sikit lari..aku penat nk kejar semalam die lari gak...terguris beb hati tgk body kete aku koyak...asal kete aku je body eksiden....lepas ni klu aku nk cari kete..trus cari kete yang penah eksiden je la kan...haha..klu nk beli kete baru...trus soh org tu koyak kan sket body kete tu n weld balik...ha....tak la aku rase sakit hati sgt...yeperdaa aku ni...hahaha..aku bawak sekali pomen vtec cawangan seremban aku...mok name nye...aku risau kan henjin out meter aku tu...pastu die kate sume ok...pastu siap pow aku lagi...haha...sgt kurang hajar ko mok..haha....time eksiden ni...ade la 2 3 org datang...aiyo...kete manyak smart maa....lugi la eksiden...nk je aku penampor mulut ko..haha..time aku bukak bonet depan...ha...bersuare lagi die...aiyo....bnyk bersih maaa henjin...cantik maa....rim cantik...enjin cantik...body cantik...gile ape?? kete aku eksiden la...chii...tu pon smart ke?...so skang ni kete di pusat pemulihan...doakan la semuanye ok...dan siap cepat...amiin...semua nye bukan dirancang...sesungguhnye ada hikmah disebalik cerita2 yang sudah dirancang olehNya...aku mengharap hanye hikmah yang baik dari NYA....amiin..


antara gambar2 kete ku yang sedikit tidak hensem..kire macam tuan die la..
berjerawat sket kan...haha...as long aku leh keje...leh cari duit...kompom kete ni berjalan balik...insyaAllah...amiin....bab carbon fibre tu...tahun depan la pakai balik...biar pakai setendet je....heheh..

Monday, June 15, 2009

.:Jeram Toi, Jelebu, Negeri Sembilan:.

aduh...malu nk cte ni...ni la first time aku g sini...hahaha...takpe la...at least pegi gak kan...ok la...dah maju sket tempat ni...aku ke sini ngn geng bujang 3 wa...fendy, kopie, kobis....kitorang nk p recce tuk sunday drive minggu depan...so singgah sini...sebab aku cadang kan potluck bersama famili kan...so...terbaik la tempat ni...hehehe...so aku adiahkan sikit gambar rajah jeram toi ni...

pintu gerbang kt pintu masuk jeram toi tu...biase ni klu tempat rekreasi kt n9...kompom ade pintu gerbang ni...hehehe..


sedikit terjemahan pasal apa itu jeram toi...ahaha...korang besarkan lah gmbr ni kompom dapat bace nye...hehehe...insyaAllah klu xrabun la kan...hehehe


haa....waterfall???? air terjun??? air paling berani kt dunia??? hahaha...ha...ni la wajah nye jeram toi tu....eh...bukan ni je...ade la tempat rehat...pokok2 yang bleh cikgu2 wat kelas sains dalam tu...ade anak2 tangga yang boleh dikire dan tidak banyak sepeti tangga di batu caves la...hahaha...masih indah alam ciptaan tuhan ni...alhamdulilah....amiinn...somoga ia nye kekal....


aku tak la hebat amik gmbr...tp boleh la...hehehe...ni salah satu teknik sebenar nye...tp kene ade tripod...tp aku xde la beriye nk bawak tripod kan...handheld sudah...cantik kan air ni...so sape yang tak penah pegi sini boleh la berkelah kt sini....

boleh dapat vote tak gmbr ni??? gmbr ni tak kemas la...aku pon tgk bersepah jek....hahaha...xpe la...korang akan nmpk ni d pintu masuk jeram toi tu...sejuk?? sudah tentu sejuk...hehehe...

ha...ni ade lagi ni....sejuk je mate aku memandang....feel gile la duk sini...aman jek...hehe...udara segar...nk amik gmbr pon best...hehehe

uiks??? bersih tanpa jerawat??? pelik??? jgn pelik...gmbr ni sudah diedit d bahagian muke dak dlm gmbr tu..haha..insyaAllah bagi je mase 3 bulan...licin la...insyaAllah...hehehe...berabis duit tuk nmpk lawa takpe...haaa...ni pesan mak aku...wakakakaka....caya la mama....


hihihihi....dah lame aku tak wat keje ni....hahhaa...tak nyanyi pon tu....eksen lebih..hahaha...klu nk aku menyanyi atas tu keadaan sekeliling kene gelap...wahahaha....ni la gaye nye klu hujung minggu membujang...hahaha...

.:ha ha ha:.

aku rase ade yang menyampah bace blog aku ni kan...hahaha...korang menyampah ke??? maaf la ye klu ade rase menyampah tu buang2 kan la...tak baik...kalau agak korang bosan bace ape yang ade dlm ni...xpe...jgn marah aku...aku akan natural kan balik...hehehe...sabar ye...ok arini aku mule kan dgn gmbr kasut futsal yang aku tgh cari2 ni...ape komen korang???

hurm...saje pilih kaler ni..hehe...menyampah gak ke korang aku pilih kaler ni...ala...kire semangat la kan...kaler feveret awek aku purple..heheh...so klu aku main ade lebih semangat sket...heheh..yela...die dah la nk duk jauh sket kan...so ade la sket peneman aku time men bola nnt...hehehe...korang nk menyampah...menyampah la...asal jgn maki2 aku...huhu

Friday, June 12, 2009

.:f...L...y...:.

...contribution...
...commitment...
...patience...
...depress...
...
..
.
suicide? i love this pic...even this is really edited pic...i enjoy to feel it more deep then just a pix...do you really to do this thing? i dunno how to answer it...but for me...never force urself...if u r in unstable mood...dun try to force urself...it can happen...TRUST me...please TRUST me...n u too can beat 240kmh if u are in unstable mood...CAUTION for myself!

thanks to my buddy fendy to gave me this cute keychain...really appreciate it...i still remember how hard i want to wear my first levis jeans...haha...wat a life...

try to put my interest to mono tech photography...by the im still study how to produce good HDR...High Dynamic Range image...still in progress...but then...f1.8 is really good...ngehngeh...

pencil n i...haha...u can see the book there...the thumbdrive there...not my note book but my heart book...hahah...wat all in my mind are all in the book...me not a good artist but if i train myself...maybe someday i will turn myself to be a great artist...not singer la...but artist base on pencil...hehe...one of my dream...i dun really want to work in my office for a long time...its SUCK!

for me...maybe...worst come to worst...it maybe close it maybe not so close...juz ready to be like my customer in this pixie...hehe for now...dunno...mess...
but...any comment for this gambar?

sekian
"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"
am i really berkhidmat untuk negara???
are u?
are all in my office berkhidmat untuk negara???
haha...ask urself now!!!

Thursday, June 11, 2009

.:kilometers:.

how about 300kilometers????
hurm...
n how bout my speed maintain at 200kmh???
hurm...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
i dunno wat im thinking when am speeding
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
likewise
.
.
.
no more suprise meeting
.
.
.
.
no more
.
.
.
no more angan-angan after this
.
.
.
only......
u will see it until i write my entry back......
sorry all.....
assalamualaikum.....

.:poison & honey & pain:.

hello...gud morning...untuk memulakan hari ini dengan baik, ceria, dan bersemangat...jom kite tengok lebah ni...hahaha...yaperda aku pepagi ni kan...ni la name nye kalau tak boleh tdo...hahaha...

ok kaler lebah ni kuning...dan selalu dikaitkan dengan warna diraja la kan....
lebah ni kecik je...n kumpulan lebah ni mengisap ekstrak manisan yang ade dlam bunga untuk diproses kt kilang dorang tuk dijadikan madu...dan sekiranye lebah ni panas ati ngn org kaco die...die leh sengat...dan madu yang dihasilkan tadi kan...bukan untuk kegunaan lebah2 ni pon...manusia gak yang gune...
so????????



so kesimpulan nye...ade org jenis cam lebah ni...
agak tidak menonjol dikalangan yang lain...tetapi bila menghadirkan diri selalunya orang akan perasan...
bende yang termanis ade dlm diri nye...
dan bende yang menyengat yang boleh mendatang kan sakit jugak ade dlm diri nye...ye la...lepas kene sengat sakit la kan..klu wat nye yang jenis hardcore tu masuk sepital korang lepas kene sengat...tetapi...die juge boleh membuat perkara yang sangat manis untuk manusia lain...so korang perasan tak...klu ade term "queen control" jek kan...icon karikatur lebah menyerupai manusia la yang selalu digunakan...ini adalah salah satu faktor nye....
hehehe...sekian hasil pemikiran kritis aku tuk pagi khamis ni...
assalamualaikum....

.:the phrase:.

assalamualaikum...
when i cant close my eyes for my sleep...usually i switch on my office laptop that i take along...n start thinking wat should i do?
ya...i open my fav software like photoshop and lightroom...but not in my mood rite now...
i love the phrase that i just read it before...
not to be mention here...but it sound like we as human cant hide from to show ourself even if we r trying hard to hide it...
as a human being also...i just wanna know why people do that?
and what the really positive impact(s) if we do that?
from the way i typed...it really came from my heart...
am i sad right now??
the answer is yes...and you all just stop there for not asking other questions...
i know my english bad..but its really fun when i try to write in english...
here i just bub bub bubling to myself...n wrote it...
but worst come to worst...maybe i will reveal it soon...
y me , i , myself be myself now...a bit sensitive...
wat if u know u can live for a long time? r u happy enough???
hav time to manage all ur thinggy???
n wat if u cant???
r u happy???
n wat if u know u hav the bad thing happen to your body?
r u really wanna make ur life empty???
no rite???
am i talking all this for myself....the answer...again is yes....
hehe...now i need to be happy...
i need all human around the world happy...
i need to smile to everyone that i meet...
n i will love all i loved now forever...
no one can show me how bad it is...the only ONE know it...
when ur heart feel bad??? did u feel bad for so long???
hurm...did you need to take long time to feel great back?
hurm...for me...it can and it cant...just ask urself...ask urself...
think wise...think wise...do u really need to spend ur precious time in urlife in bad mood???
how poor it is...rite???
n i want to take u in one situation that i dunno how is it feel...
u hav the thing...very valuable...very precious...n u get it from other n the other tells u to keep it well...n u take it n keep it very well....suddenly the thing or sumthing priceless that the other gave u...it want it back...did u know what it feel???
ya...i know..sumone out there feel this thing rite now...but my pray for her...be patience...u know HIS job rite??? so HE never let u down sis...i will support u all the way u act in the truth path...
maybe u laugh with my grammer here...but i will let myself go pro for it...

ok before i try to let myself sleep...
here i want to apologize to all...
everybody...anyone...
y am doing this...cos...i really need to do this...hehe..
only god knows why...
dun worry...if i be with u...i never let u down again...i promise i will be with you if u need me...thats my promise...but if i go first...im sorry...
but for now...im here...n im still here...
keep ur smile for me k darl...
assalamualaikum...

end of my bubling...u dun need to think why i wrote this..u jus need to read all this...

Wednesday, June 10, 2009

.:sekitar waktu mesyuarat agung:.

ha..aku dah lupe tarikh nye...mesyuarat agung badan kebajikan dan sukan pejabat perdana menteri...hurm...mesyuarat berlangsung dgn hebat sekali...hahah...ok aku bercerita melalui gambar la ye...

ha...sape nk kenal bossssss aku...tu la..tuan haji samsuri...name glemer sam kot..haha..selambe jek aku kan...xpe2...yang sebelah die tu en.huzairi...hurm....boss aku la jadi pengerusi aritu...class?? iye la kot..hahah

adakah ini tekun atau berlakon??? haha..selamber gile aku...dorang ni kompom la tekun...aku je mmg dari dulu sampai skang belakon sibuk2....hahahaha


hurm....sedikit hasil dari camera 400D aku...bokeh ni cun tak???? pakai lens sumbangan toyol...terbaik...

dapat goodie bag tuuu...aahahahaha....ape ade dlam tu?? malu nk btau...so aku takmau btau...ahahaha....so tanye la sesape yang ade dapat bag tu...hahaha


hasil kreatif yang tak brape kreatif lagi..hahaha...ni la meja mesyuarat kami....nice tak???
wekk...hahahaha


haha...kaum adam...

eh...ade name aku ade??? pergh...keje baru 2 thn...demm!!!

saya sokong!!!!!! hahahaha

ek eleh....bajet fokus...ha..ni la wary n zamri....ahahaha

uiks??? tdo ka???? hahahahaha....

eh.....abang wari kite ni emcee la hari tu...wakakaka...cover beb cover....hahaha

ha....yang baju biru torkois tu...eh..tudung...tu dah pencen..so aritu kite macam meraikan tempoh perkhidmatan die la...hehehe..

hahaha....tiada kerja....hahaha

khu n azhar....sama besar tak sama berat...hahahaha

di meja pengadilan perut2...hahaha...cam biase....lepas meeting...makannnn....jgn jeles...hahaha

pergh.....osah sodap eh ni zam...hahahaha padahal makan telur sambal jek...

ajip...sedang sibuk mamam....wakakakak..

q...qq.....beratur amalan mulia....beratur nk amik makan...hihih

ha...dpat adiah...best best..!!!

budak buat2 sibuk....ni la contoh nye...hahaha

ni budak nyemak plus senget...hahaha...kuat makan ni budak ni..hahah

ha...ni paling senget...haahahha

zamri tak reti duk diam....tu pasal gmbr jadi camtu...hahaha

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP