Tuesday, October 27, 2009

.:uwan aka nenek aka mak kepade mak saye:.

Image Hosting by imagefra.me


sungguh jarang kan tgk wa shot warga tua...ha...bukan wa xmo...tp wa xjmp depan mate wa...ha..skang ni sah² dah ade depan mate n keep smiling kan...

uwan aku ni sungguh jarang nk senyum...dari aku kecik hingga la besor pjg ni...mmg aku duk ngn die...tidaklah seperamah nenek² yang lain...tapi uwan wa ni sangat rajin...die sakit jantung...so every month kene g hospital check kebolehupayaan jantung die...so far Alhamdulilah baik lagi...

wa n adik beradik wa mmg duk ngn uwan aku dari kecik lagik...best woo duk kampung...hahaha...mmg beza gila la klu dak yang duk kampung n duk bandar...hahaha...kelakar beb klu tgk dak bandar masuk sungai...hahaha...sikit² nk jerit...apeda...

aku tatau umo uwan aku ni brape...maafkan aku...tp yang aku tau Tun M lagi tua dari die...ade kekadang die cte time die zaman Jepun dulu...bukan main marah die...ha...biase lah, sape tak sayang tanah air sendiri kan...

aku tak penah rase camne ade atuk...uwan belah bapak aku past away time aku sekolah rendah...time aku kenal dunia pon arwah tak sehat...so xde ape yang aku leh wat ngn arwah...so inilah level "grand" pd wa yang tinggal...kekadang wa tgk cucu yang ade atuk nenek tu cam best jek kan...tp tadehal la...dah tade rezki nk wat cemane...yang ade ni wa jage jek...hehe...

so moral story kan...korang layan la dorang yang terbaik...tu je la...
asalamualaikum...

.:Pertabalan:.

for this moment...korang klik la link ni dulu k...

http://www.facebook.com/album.php?aid=2040816&id=1335326778&l=7524173817

.:5th birthday:.


ni anak fendi n eyza...kawan aku...time raye aritu gmbr ni...so baru ade mase nk godek gmbr2 ni...

so HAPPY BIRTHDAY to dorang nye first daughter JIHA!!!!

Friday, October 23, 2009

.:24th:.

Assalamualaikum….
Bismillahirahmanirahim…
Hurmmmm…tak reti nk explain camne…tak reti nk bgtau cemane…macam ade sesuatu yang tak kene…macam ade sesuatu yang nak jadi…ape sume ni?
Selalu org ckp..sabar tu sebahagian daripada iman…yup..admit it…
Ok la..cte pasal birthday la kan…19 Oktober aritu…ari isnin…cam selalu birthday aku hanye disambut dgn ucapan dari kawan aku jek…takde pon nk celebrate² luar dari biase…tak pon aku bagi hadiah tuk diri sendiri…selalu aku beli kasut tuk diri aku…setiap kali pon aku beli kasut…tp tahun ni extra la sket…aku cuti arini…tak semua bende yang jadi bermula dgn indah btol?
So..my baby diana datang awal kat aku…kitorang dah janji arini nk kuar makan²…so aku pon excited la..tetiap kali aku nk jumpe die pon aku excited..ye la…aku yang pilih die…aku yang start suke now aku sayang die..n aku target die ni aku nk wat jadi wife aku…(jgn ckp aku poyo ke ape k…ni doa aku…so klu korang suke..doakan kami bersama selamanye.. thanks.. )
insyaAllah one fine day she will get her ring from me…itu janji aku dlm hidup aku…n itu still akan surprise kan die jugak…hehehe…ok la…pada hari yang same…aku ajak die tgk wayang..so semangat gk la kan..dah lame tk nonton ngn die…tapi dah smpi depan GSC nye kaunter tiket…die kate xmo plak…haish…berangin gak la…n aku kene control myself…so aku diam…klu aku diam n die diam..mmg sampai bile2 la aku xsejuk…tp aritu ..aku suke plak style die…die pandai sejuk kan aku…jarang die nk wat camni..tu pasal aku ade pelik sket…n lepas tu aku doa die akan selalu camtu…amiiinnn…
melayan aku…tarik aku sini sane…try hard nk senyumkan aku balik…n aku suke effort die aritu…so tak lame pon aku nk angin..kejap jek…thanks bu…I love ur style on that day…so..die ajak g makan…aku kenyang lagi…pelik la..memacam yang memelik kan aku…so aku diam jek la…aku tau arini besday aku…die tamau aku sedih²…so die kate die nk blnje aku..aku ckp tak kesah…asal sedap..die kate g chilis..dlm otak aku..ni mesti ade org nyanyi² anto kek…stenderd chilis la kan…so ready jek …aku tgk gurl aku ni cam tak tentu arah...pandang kiri kanan…ok..kitorang dapat seat…duduk xsampai seminit…die ckp..”jom duk sane” aku ikut jek la…aku tgk xde pon tempat kosong kat sane…so…aku layan jek la..tetibe kan…ade satu meja tu…sume org tgk menu macam tak bawak spek..hahah…dlm hati aku laju jek “pehal korang tak penah tgk menu ke?” dalam hati…tapi…aku cam kenal salah sorang…hahaha..sume tu kawan² aku rupenye…adeh…ni mmg aku tak sangka la…tetibe biskut, bart, ida, ajlan, n fiza pon ade…hehehe..sume ni my miss diana yang set…heee…thanks so much buu!!!!! Love u lah!!!
Tak sangka la die wat camni…heheh..suke n aku terharu…FIRST TIME aku dapat camni…yang best sume tu Best Friends aku…n special friends kitorang…hehehe…pastu ade nyanyi² anta kek kecik tu…hehe..sorry la takde gmbr..almaklumla…photographer nye besday kan…heheheh…so borak²…macam² cte lame pasal aku kuar…hehehehe
So…this is my birthday
So…my wish for this birthday…ade 3 mende…I can tell u all just 2 things…1. I hope my mum n dad selamat dapat haji tahun ni…2. Semoga idup aku lebih senang dunia dan akhirat…n 3. Aku rase korang pon tau ape aku wish yang ke-3 ni…so I will fight for it…heheh…yang penting no more wish kereta…hahaha…aku dah kurang beb bab tu…aku dah sedar…ayat sms kak ayu GBM tu sedarkan aku…hehehe..thanks kak…for the simple n big sms…hehe

Ok…that’s all…juz from me..
Erman bin Ibrahim…

Thursday, October 15, 2009

.:HDR at UIA:.

Assalamualaikum....kembali hari ini dgn tajuk lame yang toyol sgt bosan tunggu hasil nye dulu...haha...iaitu High Dynamic range (HDR)....so ape yang aku perlukan dalam hasil ini...
- Adobe Photoshop (digunakan untuk letak caption n watermark je)
- Photomatix 3.1 (inilah software yang menghasilkan HDR secare otomatik)

Kali ini aku telah menghasil kan satu gambar yang ade di laman Kuliyyah Engine kt UIA, Malaysia....ha...time aku tgh busan cari ape subjek selain manusia...aku nmpk la tempat ni...ha...dlm gmbr ni ade la gmbr orang tua awek aku...bleh kiri tu tgh nk duduk tu emak die..."hai aunty"...sporting gak...hehe..asal hulur je lensa kt die...trus senyum...so now i know dari mane datang nye sifat tu kt perempuan yang bernama Izyan Diyana....sebelah kanan yang borak2 ngn pakcik tu...abah die..."hai uncle"...uncle ni kan...suke ManLish ngn aku..haha..pastu aku reply ManLish (opss...lupe nk terangkan...bahasa campuran BM dan BI) style aku...bahasa loghat negeri kampung aku..haha..aku tak lupe diri lagi...hahahahah...asal aku jmp org yang berasal dari N9 jek..lidah aku trus oto ckp negeri beb...tp malang nye...ramai yang aku jumpa org yang berasal dari N9 kt KL, Putrajaya ni...ckp bandor dah...ceh!!! "apo bondo eh ontah...baru kojap dah tak rghoti ckp negori, sejongka dah sampai N9" hahahah...

kembali kepada topik asal ye...ok...sifu aku ajar nk amik gmbr jenis camni..kalau nk cantik kene amik dalam 7 bracket exposure...so...aku masih menggunakan 3 expose kerane....tripod tidak bersama aku...dan gmbr yang bakal korang tgk ni...adalah HANDHELD!! hahahaha...selambe...asal brush up my skills....ok jom kite tgk...



this is the one yang "fine exposure" lah...kire stabil..."0"...


this one plak...is "under expose" "-2" so cahaya xcukup masuk, so die gelap lah kan...but shutter laju la nk capture gmbr gelap2 camni..


yang ni plak "over expose" "+2" so mate lens bukak besar tuk bagi cahaya lebih masuk...klu korang amik over expose ni dlm keadaan yang gelap...pastikan ade tripod ye...kang tak pasal2 blur...hehehe...

sedikit tips untuk Canon : dlm menu tu kan ade satu option "AEB" maksudnye...Automatic Exposure Bracket....so korang gune ni tuk dapat kan 3 bracket macam aku wat kat atas ni...klu nk lagi cantik...gune setiap bracket...n kornag akan dapat lagi detail la HDR nye...hehehe...

ok....so gambar yang korang tgk kat atas ni adalah hasil nye..hehehehe...aku masih dlm course tuk memahirkan diri dlm skill ni...so...ape komen korang??? satu la yang best tentang HDR ni kan...sume range boleh dapat la...klu pandai wat...mmg cantik...so aku nk jadi pandai la ni...so korang kene jadi judge k...hehehhe...

sekian, terima kasih
erman a.k.a bojeng

Wednesday, October 14, 2009

.:her CONVOcation:.

hurm...a day after her birthday on 10.10.....was her graduation's day...about her birthday?? juz let she being the story teller on her blog...hehehe...

no big party oor what so ever...but juz a piece of priceless memory...hopefully...hehehe...so now aku nk cerite pasal ari konvo die...hurm...sebenarnye bnyk lagi gambar...so aku taruk ni je dulu...sebab...this is the picture that make her smile grown back on her face...hehehe...

jom aku crite sket camne pembikinan gmbr ni sume...yang penting aku menggunakan Canon 400D DSLR dan menggunakan kit lens taken by Hidayati Usni...a bit shocky shot...but klu aku ade Photoshop n Lightroom di samping aku...insyaAllah...masih boleh mengubah nasib gmbr itu...dan trima kasih kepada NinjaNoise juge kerana telah bnyk menolong saya dalam pemprosesan pengurangan ISO...so noise berkurangan...hehehe

ini adalah original compose gambar...aku telah memulakan QC pada tahap terawal...hahah poyo gile ayat...takpe...ini untuk memastikan customer aku berpuas hati dgn hasil keje aku sekiranya mereka mengupah aku...so...kecerahan gmbar adalah penting dalam mengambil gmbr manusia...so bagi aku gmbr ini sedikit gelap...so...aku import gmbr ori ni ke Adobe Lightroom.

proses kedua...dalam Lightroom(LR) ade bnyk fungsi yang sanagt menarik...oleh sebab korang tgk gmbr tu ade pembetung paip tepi tu..ia agak membuatkan mata org yang melihat gmbr ni akan hilang fokus kepada subjek sebenar...jadi...aku cube cari komposisi yang optimum untuk menyedabkan pandangan mata halus manusia ni...jadi amat beruntung kerana kami ade mengenakan warna MERAH...iaitu warna yang amat mampu untuk menarik perhatian manusia...setelah berpuas hati aku pon cut gmbr tu..so jadi lah macam seperti gmbr di atas ni...gmbr nmpk lebih dekat? ye...sudah pasti orang yang melihat gmbr ni nmpk sape ade dlam gmbr itu...

dan proses terakhir...tidaklah rumit mane...aku perlu melakukan ini dalam perisian Adobe Photoshop...hehehe...mencerahkan lagi kaler...supaye lebih menonjol...tambah caption...seperti yang anda lihat...logo dan caption amat penting untuk org yang melihat gmbr ni tau apakah event sebenar org dalam gambar itu...kerana tidak semua manusia mempunyai mata yang mampu membace cerita gambar...so...aku send hasil gmbr ni kepada tuan empunya badan...hehe...alhamdulilah..tak sia² bakat pemberian tuhan ni kepada aku...aku mampu mengembalikan senyuman gadis di dalam gambar ni...hehe...

sekian, sedikit tips dari amatur
erman a.k.a bojeng

Wednesday, October 7, 2009

.:Geng Tarbus!:.

ha...ni ade satu cte ni...raye ni ade satu gang yang dikenali sebagai geng tarbus..hahaha...ketua gang ni punye name ialah hamdan...name ganas kopi...ade beberape org pengikut yang die close dalam satu majlis open house rakan je...power die ni...hahah..mari kite lihat ape yang ade dlm ni...heee..


Nama : kOpiE Status : berkahwin satu dan anak 2 Pengalaman : berjaya menyantau abang long sehingga abg long hilang tah kemana.

kelihatan kopie tgh menyelenggara bisnes minyak beliau menerusi alat keluli sahaja...jgn anda tidak percaya...beliau ada menyimpan beberapa robot transformers....hahah
senyum tu ade lah bisnes tu...

korang tgk je la cara org kaya minyak makan...ni makan style arab da.....

ko tgk tu...alamak!! kantoi plak makan cekodok...gaye beriye macam makan kebab..hahaha

wa pon mengambil peluang la...peluang tuk bergambar ngn saudagar minyak kopie ni....


tetapi selepas beberapa ketika...ade sesuatu yang menghairankan...mari truskan...



hah!! ade plak kaum gang tarbus sampai..hahahah

name : mat
identiti : rahsia
kelebihan : berjaya menggigit ketam terbelah dua. sangat hebat kan?

name : takata
identiti : remaja jepun
kelebihan : rakyat jepun yang mampu ckp melayu dan tak reti langsung bhs jepun...name die je cam jepun...cheh!

name : am
identiti : penggoda
kelebihan : berjaya merangkul pingat pengayat wanita terbaik season lepas.

name : siput
identiti : kurang pasti
kelebihan : mampu membunuh lipas seluruh rumah dlm masa sejam...hebat!

name : lan
identiti : agak kurang aku faham
kelebihan : mampu bercerita tanpa henti sehingga mampu mengelirukan pihak musuh..haha

name : faiq
identiti : pelajar/kanak²
kelebihan : mampu membawa kepercayaan kepada musuh bahwa die adalah hanya kanak2 biase..

name : ayin
identiti : toyol baik
kelebihan : membuat semua org pergi menyimpan duit kat die...hahaha

tapi...ayin ni ade satu penyakit...gmbr atas ni elok je sopan kan...klu lepas kul 10 malam...ayin telah disumpah menjadi seorang yang aku pon sumpah nk tempeleng tgk muke die cenggini...tgk la sendiri bawah ni....hadoi...

ish ish...sampai begini hebat gang tarbus ni kan...ghahahaha...klu korang rase cam merepek jek kan...takpe la sebab mmg aku tgh merepek pon..kire kene tema la...ahahaha

aaik??? aku pon dah termasuk gang ke? aduss....hahaha....tapi ade nye identiti editor la...hahaha...kelebihan...mampu membuang jerawat manusia di alam cyber...wakakaka...mahu pon jerawat sendiri aku buang....licin cam bayi jek muke memasing...hahahah

sekian...
asamekom..(assalamualaikum)

.:the lamb n chicken:.

hehehehe....assalamualaikum...
alhamdulilah..mood shot sudah dapat balik...

ni gmbr time aku n my sweety gufren Diana g makan kt one of the food shop at Terminal 2 Seremban.

agak lame tak makan western style...maklum la...perut ni penuh lemang, lontong, rendang, tempe...haa..macam2 lagi traditional foods kan...so selera bertukar plak la...

cam biase...all this picture was taken with my Canon 400D attached with 28mm f2.8 presented by toyol...hehehe

so...aku shot aje...juz use Lightroom to make all this picas cantik...n put some my own watermark "bojeng400d.blogspot.com"

hehe...enjoy it ya...

"we call it kambing" hahahaha

lamb chop....chop...chop...

"they complete each other"

cam sedap kan....alhamdulilah la mmg sedap..heeee

ni la name tempat makan kitorang aritu...

ni cyg aku nye diner...hehehe

Thursday, October 1, 2009

.:sedikit gmbr untuk raye:.

hehe..
lame sungguh tak memblog kan diri...
mood sampai balik sesudah memory card baru beli kali ni beli yang baik sket sebab toyol asik perli jek..hahaha...but thanks to him so much!
bro..extreme III....haa..same tak?

ok...aku up sket gmbr raye AKU je...hahaha..sebab yang lain xde hahaa..


tak pakai songkok nmpk relax sket...heheh


ade gaye dato' tak? wakakaka...


cousin aku yang melaram dgn moto aku yang baru saja mendapat tuan baru....

ni adik aku yang skang ni study kt fakulti yang aku penah study d uni yang same...
hahaha idup UiTM Shah Alam...!!!
encik ibrahim d malam raye pertama sebelum perlawana ManUtd vs ManCity...hahahaha..

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP