Tuesday, March 17, 2009

.:BILA SUDAH DIGENGGAM:.

hurm...camne aku nk mula kan ni ??? aritu aku p btn...hurm...ok la..nape tajuk kt atas tu??? haa....dalam bosan2 dengar ceramah...hati tak tenteram dgr ceramah sebab macam2 ade dlm pale otak...pastu ceramah plak berkisarkan kelemahan bangsa sendiri...so...aku cam emo...aku sempat wat satu catatan yang mmg lahir dari hati aku sendiri...xcilok mane2 tau...original...tu la tajuk die cam kat tajuk atas tu...meh aku kongsikan ngn korang...

Bila sudah digenggam, makin mudah dilupakan,
Bila belum digenggam, perit untuk dilupakan,

Bila sudah digenggam, makin mudah untuk melukai,
Bila belum digenggam, semua luka cepat diubati,

Bila sudah digenggam, semua hal sudah mula jadi susah,
Bila belum digenggam, hal yang amat susah pun dimudahkan,

Bila sudah digenggam, hati sangat yakin ianya selamat dan dibiarkan,
Bila belum digenggam, hati dan perlakuan menjaganya dengan selamat,

Bila sudah digenggam, semua hal sudah boleh ditangguhkan,
Bila belum digenggam, tiada masa untuk apa-apa penangguhan,

Bila sudah digenggam, kita sudah mula menjadi nombor 2, 3 dan seterusnya dan mungkin dilupakan,
Bila belum digenggam, kita sentiasa diutamakan,

Bila sudah digenggam, kita lupa untuk menjaga,
Bila belum digenggam, kita sangat menjaganya,

Tetapi ingatlah sekiranya yang digenggam itu terlepas,
Peritnya tidak akan sama seperti melepaskan apa yang belum digenggam.

haa....klu korang nk tau...aku labelkan sajak la ek??? sajak ni aku perform mlm last aritu...tetibe plak kengkawan aku suke n soh jek aku p ckp kt depan org ramai tu kan...at least aku bangga gak ade org setuju ngn tulisan aku ni.....

19 iDeas:

Anonymous March 17, 2009 at 11:41 AM  

**baca sambil goyang2 kertas**

R

vernoz March 17, 2009 at 2:40 PM  

jeng...nak tukar bidang lak ker?

bojeng March 17, 2009 at 4:33 PM  

hahaha....nk wat camne reen semangat aku lebih lah time tu...

noz...bidang lame wa ni...hahaha

the.flyingtoyol.inc March 17, 2009 at 4:42 PM  

..... wah dah berguru ngan Sifooo Kumbang Sepi ekk..... hehehehe.....

*ayu* March 17, 2009 at 9:06 PM  

fuyyoo.. bojeng layan puisi... huuhuh

Diana-k March 18, 2009 at 7:44 AM  

pergghhh... ni anak murid kumbangsepi ke eh???

aper yang genggam2 ni?? bukan org seni.. tak pahammm....muahahhaa...

bojeng March 18, 2009 at 8:56 AM  

x berguru ngn sesape pon....ayat2 ni sume dtg tetibe...biase la...org puisi2 ni pon leh tulis klu mood sampai kan...klu mood happy...happy lah puisi nye...klu mood cam taik...penuh makna la puisi nye...hahaha...yang penting...bile ade org appreciate hasil wa...wa suke..n wa rase wa yakin org dapat trima n paham hati wa camne....hehehehe....sekian...

Mrs F March 18, 2009 at 9:17 AM  

Ada maksud di sebalik puisi ni ke???????????????? Hehehehhe

bojeng March 18, 2009 at 9:24 AM  

setiap yang saye tulis kak ade maksud...so sape yang bace n sape yang btol2 paham saye kompom leh translate maksud sebalik puisi tu...

"setiap kampit beras dari luar nmpk cantiknye, kalau diasingkan satu persatu barulah nampak kebenaran nya..."

hehe..sempat gak kan...

Mrs F March 18, 2009 at 9:34 AM  

U R rite bro............kadang2 yang tersurat e2 indah tetapi tidak yang tersirat.....

Diana-k March 18, 2009 at 10:13 AM  

yang...
perghhhhhhhhhhhhhhhh
puitisss sungguhhh!!!

p/s: sampai bilerpon tak paham nie..wakakakwkawk..

kumbangsepi..sila ajar saye....kekekekee

bojeng March 18, 2009 at 12:32 PM  

hehe...biase la...nk paham kan kene btol2 mendalami...baru leh paham..kire sungguh2 nk paham la yang...heheh

kak...sume mende pon camtu...sape yang sgt mendalami je akan tau meksudnye...

"orang memerhati kita, orang boleh cakap apa2 pasal kita, tapi kita memerhati org, kita berfikir tentang org"

Diana-k March 18, 2009 at 1:55 PM  

*pengsan*

bojeng March 18, 2009 at 2:05 PM  

alaaaa....jgn la pengsan...sian la kt ayang ni...

the.flyingtoyol.inc March 18, 2009 at 3:28 PM  

aku pun..... *pengsan* bangun ... pas tu *pengsan* balik...... bukan sbb tak paham... tapi mmg tak paham pun apa maksudnyer.... tapi teramat ler terperanjat sejak biler Bojeng pandai main sajak2 neh..... wakakakakakakaka....

Lu dah lepak CM plak ker bro.... wekekekekekekekekeke.......

bojeng March 18, 2009 at 4:02 PM  

wakakakakak....toyol dah masuk dah....antu kecik ni bahaya sket...wakakakak....ala kejap je ni..kejutan budaya...ahahahhaha

Diana-k March 18, 2009 at 4:51 PM  

bro toyol..
tgkkkk adik bro..
pe dah jadik?
eisk eisk eisk...
antor sms pun ayat tak bleh blah kay..
yan dah naik pitam dah nie broo...

bojeng March 18, 2009 at 5:39 PM  

hahahahahahaha.....klu la diletak sume dlm ni mau toyol balik mesia tgk aku ni...wakakakaka....

Diana-k March 18, 2009 at 5:42 PM  

eisk eisk eisk..ye ke encik bojeng??
teruk betol kondisinyeee..

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP