Wednesday, January 7, 2009

aku nk bercerita...

disebabkan dah lame aku xg outing bersama Canon Rebel XTi walaupon sume aksesori hampir ade...dan kalau la 400D tu tetibe bertukar 5D kan...n aku dapat satu "L" lens...xkire focal length ape...aku takkan tinggal gmbr awan aku...so dgn kit lens + ND + CPL + tripod + uv + 400D + LR + CS3...aku akan try my best la...yeah~~!!

so arini aku rase cam aku nk bercerita...aku tak kesah la korang nk komen ape pas korang bace ceritera aku ni...korang nk kutuk ke nk puji ke nk ckp tak tau nk komen ape ke...aku xdehal...yang penting korang bace je la...tu pon klu nk bace...ok...begin...

seperti biase aku ngn kengkawan aku...aku start form 1 aku mmg dah diajar berjauhan ngn family aku...aku ingt lagi...first nite aku kt asrama dulu...aku try nk jadi kuat...aku kecik je dulu...sgt la kecik...tp aku rase badan aku je kecik...tp semangat aku nk dpt ilmu tu tinggi...so...mlm tu...sesi suai kenal la ngn roomate...so aku yang happy go lucky ni kene la buli...aku takdehal la sbb dah ready awal2...tp sebelum aku lelap...air mate aku mengalir...sbb ape??? sbb tu la mlm pertama aku nk tdo tp aku xdapat salam tgn mak bapak aku...xdapat nk ckp "gudnite mama, gudnite papa" hehehe...tu sbb ngs tu...ye la sebelum tu ari2 aku wat camtu...tp mlm tu tak dapat nk wat camtu...aku jugak nk sekolah yang ade asrama...so aku kene trima lah sume tu...so masa berlalu...form 1, form 2, form 3....yup..3 tahun ni aku agak tidak struggle tuk PMR aku...aku belajar cara aku la...takkan nk presure tgk org study aku nk kene study kan...aku tau aku kenal care aku belajar camne...dlm form 1...aku xde la nk menyerlah sgt dlm class aku...sbb dah makin ramai dak pandai kan...so aku duk in the middle la...tak pandai sgt n tak bodoh sangat...so...dlm sport plak...aku minat main bola...minat main sepak takraw...sbb aku selalu main kt kg dulu...tp...disebabkan bakat dan saiz badan tak sesuai...aku xdapat pape nk wakil sekolah dulu...sedih gak la...tp xpe la...aku pasang azam next year...n sampai la 3 tahun still xdapat lagi...aku dah malas nk try...hahaha...sbb sekolah aku langsung tidak membuat pemilihan dengan btol...tp suke2 ikut rase kengkawan la...kire macam kabel2 jugak la...so aku tgk je la perangai memasing...haha..sokong tetap sokong...name pon sekolah kan...aku jmp ramai kawan baru...n sampai skang masih ade jmp lagik...so PMR sampai...tenang beb nk amik PMR except satu subjek...iaitu Bahasa Arab...aku dah strugle abis dah study this language...tp punye la sukar aku nk paham kan...so...jujur aku ckp...aku amik pekse B.Arab ni dgn cara menghafal...hehe...still effort kan??? so result B.Arab : C..."cun-cun" hahaha..lulus..alhamdulilah...n paling best buat mathematics....pergh...mase kertas2 kot 40minit...25minit dah letak pen n pencil beb...aku ngaku la...math subjek fevret aku...aku ni jenis klu dah buat xnk semak...so 15 minit lagi tu aku usya org...dan salah sorang yang aku usya ialah gufren aku la Izyan Diyana Mohd Khalid...hehehe...skodeng jap ek yang...so result Math : A...hehehe..alhamdulilah...so result agak memuaskan...tp aku still ngs kt mak aku...sbb aku tak dapat nk bg mak aku 9A...sorry mama!! tp sikit je lagi nk sampai target tu...huhuhu...

so aku rase aku nk start form4 kt sekolah baru...aku nk sambung minat aku kt enjin...aku sgt suke pegang spanar nk kotor2 kan tgn aku ngn minyak itam sume...sbb tu moto first aku EX5 jd experiment aku...dan aku dah jatuh 3 4 kali ngn motor tu sbb experiment aku menjadi tp aku kene kaji plak kt braking system...tp xsempat...dah dapat dah Teknik Tuanku Jaafar kt Seremban tu...mekanikal...tp bapak aku xkasi aku masuk teknik...hurm...agak kecewa wa...sbb aku sedar aku hanya akan belajar teori...so sambung science stream...2 tahun ni aku xpenah nk nyesal la...tp aku nyesal kt result aku...4 subjek yang mmg aku tak penah bosan nk selak buku nye...tp alahai...result tak menyebelahi aku...math, add math, physics n chem...sgt aku suke subjek2 ni...hahaha...sume dapat 3....axcept math tu la dapat 1...ah bengang...punye bersepah B aku dlm SPM...kecewa...tu pasal lepas amik result aku berembat sensorang ngn moto aku yang aku dah bikin abis...n jatuh lagi kt depan Sekolah Rendah Ampangan tu...haha..balik mak aku ckp..."man, klu ye pon frust jgn la jatuh moto lagi...badan ko tu dah sakit2 dah mama tgk" haha..aku gelak je la...dah nak terjatuh...nk wat camne...hurm...dlm 2 tahun ni...hahaha..sume org heboh nk ade awek la boifren la ek??? aku??? hehe...aku mampu tgk dari jauh je...sbb DULU aku ni susah nk bukak mulut ngn pompuan...ape lagi nk ckp "aku suke ko la"...hahaha...so aku layan monitor je ape yang die wat...hehehe...die pon tak tau...sehingga la end 2008 baru die tau...n xde sape pon tau...power tak aku simpan??? hahaha...so aku tgk kengkawan aku ade yang start2 dah...dan dlm 2 tahun ni gak la aku jadi barber beb...aku antara penggunting rambut tersohor diasrama tu la...ade senior aku ajar...so aku minat...aku tak kesah senior ke junior ke mintak tolong potong rambut...kompom aku wat sungguh2 nye...klu junior tu dapat la makan free...klu senior tu dpt la respect sket dari dorang...hehe...sampai skang pon aku leh gunting rambut...n aku ade set nk wat layer ke nk wat cacak ke...cume xde peluang nk g cari cert kan...mahal sgt...beribu-ribu nk jalan course nye...hehehe...sampai la kan...ade member aku ni nk amik result SPM...tetibe sorang ustaz ni marah2...sbb rambut pjg...hahaha...pastu aku kene panggil...cuak gak...ustaz tu bagi gunting n sikat...soh potong rambut kawan aku tu..hahaha...so kawan aku tu lega la...sbb aku yang potong kan...hahaha...sbb mmg rambut die dari dulu aku potong kan...hehe...

kitorang pon dah abis sekolah situ selama 5 tahun...so balik ke umah memasing nk cari tempat tuk next stage...kemane?? uni?? kolej?? matrik?? ke trus keje?? ke trus kawin?? hahaha

kengkawan aku yang bertitle kan SHAMS Haluan Kiri :
john,harizal,gemok,zarip,syapik,apek,udeng,ifq,khalis,boyat,aie,addy,tupik,tepet dan aku la bojeng
yang aku listkan ni sume aku jmp lagi...n ade gak yang dah lame tak jmp...

so kitorang bawak diri memasing ke tempat memasing la...so aku masuk matrik melaka...hurm...klu korang sume nk tau la...bende paling aku nk tunjuk kat cikgu sekolah aku time aku kt matrik ni ialah...aku wakil matrik aku in sepak takraw...yang dulu dak2 sekolah dok asyik ckp aku tak boleh main kan...ha...aku bangga gak ngn diri sendiri...x sia2 la aku main tetiap petang...feeder kepada killer aku Bart Gulung...hehe...tp time ni aku dah agak ade ketinggian la...kt matrik ni aku amik Physical Science...berguling gak la kt sini nk struggle...nk dapat result bebaik kan...pergh...mmg susah nk sukses klu aku sgt memain...hahaha...tp aku memain sikit2 jek...tp ade gak kengkawan yang agak keji...haha..malas nk cte...so...grad matrik ni pon result agak best...kire nk sambung mech tu senang2 la ckp org la...tp b4 aku cte yang tu kite cte part lain sket...part life dak dak matrik...

hehe...time ni...life aku makin luas la...jmp, kenal satu malaya nye manusia...aku tetap bojeng...agak ramai yang bergaye ke kuliah...tp aku cam biase..hanye mengenakan selipar jepun berjenama "TAT SING" tp aku dah koyak kan bahagian putih tu...so nmpk cool sket kaler itam kan...hahah...pakai suar lusuh2...tp bersih...hehe..baju kemeja tak tuck in...tp pakai tie...hahah..apakah itu kan??? hehehe...tie tu pakai klu dah kene sound jek...sempoi + sengal je aku ni kt matrik dulu...kasut yang aku beli mule2 nk masuk tu bleh kire bape kali aku pakai la..hehehe...klu nk cte pasal pompuan...hurm...ramai je aku minat...ramai je yang aku try nk try masuk line...tp cam...xseswai la...kejap leh kejap tak leh...dan aku pon jenis nk try2 je dulu kan...so...xde sape pon sangkut time matrik ni...tp ade gak la present2 yang aku tak tau sape bagi time aku nk bla dari matrik tu...hahaha...klu nk bagi datang la jmp aku kan..ni pass2 plak...time kt sini pon aku monitor dari jauh je pilihan ati aku...tp kitorang sgt jarang jmp time aku kt matrik ni...tepon agak selalu la...dah dah...cukup sket2 jek cte nye...

ko nk aku sambung ke ape??? hahah...aku sambung je la ek....

hurm...dapat result intake UiTM...aku ngs sekali lagi...aku nye minat sekali lagi di kecewakan...hadui...dapat course tah pape...sedih hanye aku je yang tau...sedih gile bai...ko dah struggle nk mende tu tp xdapat...sape tak sakit kan...so aku bincang ngn parent aku...so aku g je la harung course Artificial Intelligence ni...ish ish...punye la aku tak minat...penah failed satu paper kt first semester in first year...ish...aku tak penah fail dalam idup aku ni...tak bleh jadi...sampai kesudah aku xde fail lagi n aku grad on track!!! n ape yang aku jnji kat mak aku paling busuk aku leh try dapat Second Class Upper pon aku dapat...camne aku harung course yang aku sendirik tak minat ni korang pepandai la pikior ye...susah beb...tp wat2 senang jek...hahahah aku jeles gile tgk member aku bukak buku pastu amik calculator kire2...aku mane ade!!! hah!!!...tp tu la...rezki TUHAN mane kite nk tau...istiqamah je la berdoa mintak yang bebaik dari DIE...so alhamdulilah la...skang pon dah keje...kekadang keje pon aku kene tetapkan diri aku yang aku keje based course aku tu...so aku harung je sekali lagi...ni la klu jenis..."ala...takpe la...nnt la...ade la tu kot" ha tu jenis aku...dulu bleh beb...skang ni tak dah...aku dah berubah sket demi sket...dlm kes cintan cintun kt u plak...ade cerita keciwa tuk aku...dan camne aku nk tutupkan kekeciwaan tu??? hahaha...sgt susah k...tp sume tu silap aku gak...sape soh dok monitor jek kan...ha hambik ko...padan muke ko bojeng...tu je aku rase time tu...hehehe...
ha..satu lagi aku nk cikgu sekolah aku tau....aku wakil UiTM tuk bolasepak k....hahaha...aku xde la bodoh sgt main bola ye cikgu SHAMS!!!!


sorry la klu aku merepek tah pape...penat korang nk bace kan...hehe..aku rase cam kosong sket arini...tak berisi...hehehe....nape??? ntah la...agak tak pasti...hehehehe...ni je la citenye...ni la jadi nye klu xde gmbr lagi nk publish...

"TEKAD untuk perubahan, SEDIA untuk kegagalan, AMAN untuk kejayaan"
"KEEP THE BALANCE antu kecik"

4 iDeas:

*ayu* January 7, 2009 at 11:17 AM  

huhu... akak tau perasaan tersasar dr apa yg kita nak tu..
sama la cam akak dulu.. nak amik Interior Design.. leh lak g hala ker ICT..
gilo!

but, demi impian mak kan... layan kan jer..
siapa kita nak tetapkan rezeki kita kan? benda yg kita rasa baik untuk kita, belum tentu baik la.. till Allah says so.

E.I.M [echo india mike] ::: 9W2EIM January 7, 2009 at 2:52 PM  

wah..interior kah??? itu la course sy nk amik dulu kak...hahah..seangkatan eric dah sy ni dah...hahaha...xpe la kak...sume ni ade sebab nye nk jadi...so saya kembali tadah tgn n ucap alhamdulilah...n mintak tambah je rezeki tuhan kt saye..amiiinnn...

Anonymous January 8, 2009 at 11:54 PM  

jeng,le eko nak kawen ngan ur miss D???

ak_0143 January 10, 2009 at 2:12 AM  

wah
skali dia bercerita...
pening pinar2 mata aku membacanya...
banyak gak perjalnan ko ek..
shams?
apsl byk lak aku dgr dak shams ni...
yang aku cakap kat ko 'puteri bukit putus; tuh pon shams gak...
huhu
aku, mtriks hayat... 1st sem dah dapat 3.33, so bye2 doktor... so aku mula mencari bnda len, aku cuba elak fizik...

borang upu, 1-5 aku mintak biomedik.. no 6 tergatal amik chemical engineering (bioteknologi)... sbb nama dia best! haha
6-7 aku pilih masscomm!!!

masa tuh aku pk lantak la, aku dah bosang ngn sc!

skali, dapat no 6.. n inilah kos eng yang kene blaja fizik, chem n bio! hampes.. elak fizik dapat gak...

1st year aku, aku dapat d untuk satu subjek... from time to time, can get along with it...

n now i'm happy

i do belive, everything that happen for a reason...

ok pe.. tgk ko skunk, at least dapat somethimg kan...

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP