Tuesday, February 10, 2009

.:-SEMPURNA-:.


Assalamualaikum...tuk minggu ke 2 dalam bulan February ni...aku nk wat tema pasal perhubungan antara lelaki dan perempuan...bukan hubungan sesama jenis ye...HARAM tu...kekekeke...

ok la...dlm minggu ni pon ade la satu hari tu dinama kan Valentine Day...14 Februari...umat ISLAM dilarang sambut hari ni...tp boleh ke sesape menghalang??? ramai je aku tgk yang sambut...pastu siap jawab sambut cara Islam...pergh...memandai je korang kan...klu nk sambut tu sambut la...tp pastikan tiada ape yang sgt melanggar peraturan kan...hak korang...korang sume pon berilmu kan...

aku mula kan dgn sedikit ayat2 la...

akanku berterusan mencari pengertian hatimu terhadap aku,

biarku menghapuskan sangsi yang berterusan darimu terhadapku,

kau mahukan segalanya sempurna mungkinkah kau bercandah kerna tiada yg sempurna,

fahamilah,

kau dan aku pasti begini menempuhi onak dan duri suka duka bersamamu dan yang pasti aku kan disini,

kau dan aku harus begini menempuhi setiap hari senyum tawa air mata dan barukan sempurna,

takkanku berterusan tuk cuba memuaskan hatimu terhadapku,

berkaliku katakan yang aku milikmu berkali juga kau bertanya.


hurm...kalau korang tgk dari ayat2 diatas...semua manusia mencari kesempuranaan...tp kehidupan yang kite lalui seharian ni la makna sempurna...DIE dah bagi kite sume perasaan...suke, sakit, duka, gembira, sedih, menangis, ketawa, kecewa, bangga dan bermacam lagi...ape kah makna sempurna sekiranye salah satu dari perasaan yang telah dikurniakan ini kite tak rase...seperti contoh la kan...dlm perhubungan kite selalu elak pergaduhan btol??? tp penah kah kite amik situasi gadoh tu untuk mempelajari sesuatu??? tu la salah satu kesempurnaan yang dicari...ok dlm situasi gembira pulak k...korang suke...korang ketawa...rase bahagia tu...dan dlm situasi tu penah ke korang terpikir camne korang leh gelak balik lepas korang same2 bersedih??? INDAH kan??? inilah kesempurnaan nye...dalam suke ade duke nye...dlm duke ade suke nye...dan sume ini menjurus kepada beberapa perkara pokok iaitu...KEBAHAGIAAN, KESETIAAN, TOLERANSI...

sifat toleransi ni sangat penting k...korang tau kan korang kene bertimbang rase dalam perhubungan??? ye...ini penting ye adik2...hahaha...btol...penting...ok la...klu salah sorang perlu ruang tuk diri die sendiri...yang sorang lagi perlukan die...memang akan ada sedikit ketegangan...dan akhirnye salah satu pihak akan memberi juga ape yang pasangan die nk...dan ini mungkin akan ade sikit situasi yang akan memakan masa untuk baik...tetapi bergantung kepada perasaan memasing la kan...dan pihak yang memberi ruang tu mesti bersabar la...mungkin ada sesuatu yang sgt personal maybe atau sesuatu yang die sedang fikirkan...so memang sgt susah dlm situasi ni...korang2 yang berhadapan dgn situasi ni...cuba jgn memaksa sgt...sebab akan jd yang tak elok nnt...kekadang aku ni pon jenis memaksa...ish...kene ubah ni...hehehe...dlm masa korang tidak dilayan oleh die yang memerlukan ruang tu...korang buat la sesuatu yang berpekdah...dan ready tuk die...maybe tak lame...kejap je kan...dan jgn kaco...tu yang penting...die tau pe yang die wat...die sedang mencari diri nya sendiri...biarkan...insyaAllah sesuatu akan datang...amiin...

kite bicare tentang sabar...sgt penting ok hal ini...kekadang kite geram...hilang sabar...dan aku sgt mengaku aku sgt la kurang sabar...hahaha...but aku try improve diri aku sendiri...klu tgk skang...ok dah...klu nk dibandingkan dari dulu...ok...sambung...selalu nye kan...perkara ni diperlukan bila kite dah nmpk ketegangan nk jadi...salah sorang kene cepat2 sabar...haaaa...susah tau ni...korang kene tu ape situasi nye...sabar bukan lah tidak ego...ego tetap ade...tetapi ego ni selalunye akan melayarkan hal tu menjadi lebih besar...so dari jadi lebih besar...baik kite kecik kan...sabar pon dapat pahala tau..."sabar tu sebahagian daripada iman" ingt k bukan separuh...tetapi sebahagian...selalu aku dgr separuh dari iman...iman kite ni merangkumi sangat bnyk aspek...dan "sabar" adalah salah satu yang merangkumi kekuatan "iman" seseorang...

dalam perhubungan juga kite mesti selalu berinteraksi antara satu sama lain...kene luaskan topik perbincangan, perbualan...selalu klu kite camni kan...kite bincang memacam hal...kite pon akan lebih selesa untuk berbual...dan kite makin kecoh...time kecoh ni la best...happy je...gelak same2...pukul2 la...cubit2 la...dan hal ini sgt penting klu kite nk tau pasangan kite tu ok ke tak ok...klu kite dah selalu kecoh2...pastu tetibe die senyap...tak bnyk ckp aritu...kite dah dapat tau dah...ade hal tak kene kan...kite mule bertanye ape masalah die kan...hal ni memang kite kene buat la...bukan memaksa untuk menjawab tetapi ini lah tugas seorang pasangan...amik tau...ok...setelah ditanya ape masalah...kenapa senyap ke ape ke...kite akan rase sesuatu yang tegang antara pasangan kan...so dalam situasi tu memang timbul perasaan geram la marah la...tp tolong la jgn tunjuk sgt...tp klu korang tak tunjuk pon...kompom nmpk gak...hehehe...itu la keistimewaan nye...tak boleh elak mende ni...so...ape yang korang kene buat...korang ikut ckp die...itu je...memang kite rase sesuatu yang tak best kan...tp biarkan...mungkin itu masa yang tidak sesuai tuk korang atau aku sendiri tuk merasakan kasih atau sayang pasangan ko...hehe...ayat jiwang sket k...

semua ini jadi ada sebab...tp kekadang kite rase...la...dah nk jadi...jadi la kan...hehehe...tu biase...tp pada aku...dah pikir kan lame dah mende ni...ini adalah satu laluan tuk kite mencari ape yang dikatakan SEMPURNA...bila ditanye...sume akan jawab..."manusia tak perfect"...kebanyakan artis akan jawab camni...dan pernah tak korang selak kitab...ade mengatakan manusia ni adalah sebaik2 kejadian...ha...ade sesape nk cabar aku dalam hal ni??? hehehe...manusia adalah kejadian yang paling sempurna...korang nk tau kenapa aku berani ckp camni...sebab aku bace sume hal tentang kejadian manusia...tp tak le complete lagi aku kaji kan...jom kita compare kan dengan binatang yang hampir same ngn manusia...iaitu orang utan...ha...klu tgk fizikal...memang lebih kurang...tp DIE mmg MAHA ESA la dalam setiap ciptaan nye...bnyk yang membezakan antara manusia dan orang utan ni...aku amik satu je...AKAL...ni adalah satu kurniaan terhebat Allah tuk manusia...binatang xde AKAL...otak memang ade...tp AKAL mmg xde...tp kan...zaman sekarang ni aku masih pelik...mana akal manusia yang dikatakan kurniaan terhebat tu...meh aku bagi situasi kenapa aku brani ckp camni kan...penah tak korang tengok lembu buang anak??? sedangkan kite selalu ckp lembu ni bodoh...hehehe...sebenarnye sape yang bodoh skang??? dimana akal manusia??? so...setiap manusia yang mempunyai akal fikiran yang cukup bernas sila lah jage...sile la polish...klu korang tak pandai takpe...asal korang jgn jd org yang tak berakal...pandai bodoh ni boleh dididik...tp klu dah ilang akal...mmg bodoh aje...org bijak pandai, kaya raye pon kekadang yellek...hehehe...

so sempena minggu yang aku tema kan minggu perhubungan ni...mari la same2 kite tingkatkan silaturaahim...cari kesempurnaan secara semula jadi...jgn kesal ape yang terjadi...sebaliknye kaji apekah dan manakah silap nye...insyaAllah kita akan berada di kelompok yang dirahmati dan selayaknya mendapat KEBAHAGIAAN yang utuh...amiin...

jgn lupakan same2 kita doakan setiap hubungan yang dijalin itu akan mendapat sesuatu yang baik dari NYA...amiiin...doakan sekali kebahagiaan semua umat ISLAM di bumi ini...amminn...selamatkan la orang yang didalam bahaya...bersatukan la kaum melayu yang aku tengok semakin hancur ni...kita dinegara sendiri mesti berstu tuk tegak kan keamanan dan bukan nye runtuh kan keamanan yang ade...bersatu tuk kembali kan maruah melayu...sekian...wabillahitaufik assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...selamat beramal!

3 iDeas:

Izyan Diyana February 10, 2009 at 11:56 AM  

clappppp clappp!!!!!

muahahahaaa

sib baik tak pengsan time bace....

the.flyingtoyol February 10, 2009 at 5:39 PM  

perkhhhhh..... nie semuer akibat makan Soto ngan sambal kicap kat umah Kumbang Sepi lar nie.... Bahaya siut effect dia... makan dalam sehhh.... kena ari nie... 3 bulan lepas tuh baru nampak kesannyer.... wakakakaka....

Loyai_Drift aka JoyTT February 13, 2009 at 12:58 PM  

Sempurna..

Kau begitu sempurna,
Dimataku kau begitu indah,
Kau membuat diriku,
Akan slalu memujamu,

Disetiap langkahku,
Ku kan slalu memikirkan dirimu,
Tak bisa ku bayangkan,
Hidupku tanpa cintamu,

C/o
Janganlah kau tinggalkan diriku,
Takkan mampu menghadapi semua,
Hanya bersamamu ku akan bisa,

Kau adalah darahku,
Kau adalah jantungku,
Kau adalah hidupku,
Lengkapi diriku, Oh sayangku kau begitu... Sempurna... Sempurna....

Kau gengam tanganku,
Saat diriku lemah dan terjatuh,
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku...

Andra And TheBackBone

Lagu : Andra Dewa19
Lirik : Andra Dewa19

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP