Tuesday, January 13, 2009

Lagend Of Wing Chun

ni ip man a.k.a yip man sebenar....


ni movie posternye la...IPMAN bukan ai.pee man tau tapi yip man...tu la care sebutan yang betol....hehehe


cte ni sebenarnye kisah benar la...dan kenapa cte ni di bikin??? sbb kan baru2 ni ade macam celebrate Bruce Lee kan??? ha...Ip Man ni sifu die...so...klu korang tgk kt movie poster tu pon ade tulis "the celebrated kung fu master of bruce lee" ha...kan btol...aku tau sbb aku mmg minat Bruce Lee ni...so sape sifu die n ape name kung fu yang die gune aku tau la...hahah...aku tak rase pompuan suke tgk cte ni...sbb aku pon p tgk sensorang...sbb agak la ganas kan...sabar2 nnt aku bg link tuk korang preview movie ni...

ip man ni mmg terkenal la ngn sifat low profile die...padahal power nk mampos...org ajak bertumbuk die bertumbuk...tp pas abis fight die lak yang tolong bg kate2 semangat soh tambah power lagi..klu sakit tolong ubat kan...hai...ade ke org camni lagi ek??? hahaha...xkesah la...tp ip man ni sgt malas nk turun kan ilmu kung fu nye...dan name kungfu nye tu adalah "WING CHUN"...
so..die ni mmg hebat la...pastu jepun dtg serang china...atau lebih tepat daerah Foo Shan la...ha...cam biase la klu jepun dah serang kene takluk la kan...time sume org cina susah la...tp ip man ni same je la...tetap low profile...tanak org tau die susah...tanak org tolong die...ish ish...so...die start keje jadi buruh la...jepun kan kejam...so cam biase la...klu nk beras kene berlawan kalah mati...so yang sifu2 kungfu ni try la...ade yang tamak nk lebih beras mati kene tembak...hadoi..head shot beb...name ketua japan tu..General Miura dan penolong nya Sato...bukan CONAN ye...CONAN penyiasat remaja....hihihi

mule ip ni malas la kan nk g fight2 ni...sbb die tau kungfu die ade maruah...tp...bile part cousin die kene bunuh die takleh tahan la kan...so die get involve la...dan depan mate die kawan kungfu die yang bername Sifu Liu mati kene tembak...ha...tambah menyirap la kawan kan...pe lagi...trus masuk gelanggang karete tu...n cabar 10 org black belt karate....so sorang wing chun lawan 10 orang karate...(klik sini klu nk tgk scene ni)

so aku tak yah cte pjg kot lepas korang tgk video tu...sgt hebat kan??? hahaha... so dipendek kan cte nye...General Miura ni cam tak puas ati nape la ade org cina yang power camtu...so mencari Ip Man ni satu kampung sbb nk ajak fight...wat kecoh la kire nye...klu tak jmp Ip Man pukul je org sesuke hati...ish ish...dan sampai la kilang member Ip Man ni kene kaco...Ip Man sendiri dgn rela hati terima tawaran nk fight...tp sebelum tu...Miura lakhanat ni mintak Ip Man jd sifu die ajar WING CHUN kt org jepun...kompom la Ip Man ni ade maruah kan..so die tolak tawaran n cabar Miura ni...

jadi tiba la mase nye dorang ni nk fight...ish ish....nk satu daerah fo shan tu tau yang jepun akan kalah kan china...so general ni set up fight kt public...konon power la kan...tp Ip Man dengan tenang je tambah muke nk senyum skit sbb die tau kejap je lagi die akan bgtau yang kungfu WING CHUN die tu hanye tuk org bermaruah...ha...so...korang saksi kan kt sini...(klik ini)
ha...aku tau korang mesti ckp...perghh...power gile..hahaha...n after that org cina unite la...Ip Man bla dari Fo Shan...n die bukak class kungfu n ade 200juta student...korang bayang kan...200 juta...aku tak tipu tau...dan salah satu best student Ip Man ialah BRUCE LEE...so yang korang tgk bruce lee berlawan tu kungfu WING CHUN la ye...kt malaysia ade ke??? klu ade aku dah p ketuk batang kayu tu...hahaha...

ni main actor...sgt cool...name die Donnie Yen...dlm filem ni dielah IP MAN....


ha ni IP MAN sebenar....dan panggilan nye YIP MAN...hehehe skang tinggal dlm tanah kot..

ni best student Yip Man....BRUCE LEE....die xjadi sifu...tp jd LEGEND jek...Ip Man je jd GrandMaster....

ha....menatang kayu ni aku penat cari name nye....tp aku tak tau...tp ni la asas kungfu WING CHUN...tumbukan M-16 tu klu nk belajar..kene la ade menatang ni...hahaha...cool kan klu ade kt umah buat hiasan...haha


so aku takde la promote sgt cte ni...aku wat entry ni sbb kadang2 org takut nk tgk cte camni sbb tak berbaloi la kan...so aku cte sket nk kasi korang tau je la...kot2 nnt klu ade member korang yang excited nk cte kt korang...at least korang tau la sket2...ko ini pengetahuan juge...pada aku yang mmg sgt minat cte cine especially kungfu2 ni...aku kompom la tak kan lepas kan this movie kan...sanggup p tgk sensorang pas balik keje...haha...cte ni sampai target nye...aku puashati...scene fighting tu sgt real...n...9/10...1/10 tu sbb Ip Man ni ade dlm 5 kali je kot kene pukul...yang lain die pukul org...tau la hero bro...hahahaha...sekian dari saya...challow...


5 iDeas:

kalap.. January 13, 2009 at 12:45 PM  

bruce lee asal kedah kan??

http://www.youtube.com/watch?v=eh5785X3EmQ&feature=channel_page

the.flyingtoyol January 13, 2009 at 8:16 PM  

aku nengok citer nie 2 round in a row beb.... siap minom teh tarik lagi ngan Loyai + Kecik.... hehehehe....

Mamak kat Tmn U mmg besh... hahahaha... semuer latest movie dpt nengok... ticket? Order teh tarik ajer..... kakakakaka

E.I.M [echo india mike] ::: 9W2EIM January 14, 2009 at 7:52 AM  

hahaha...chii...siap bleh tgk kt kedai mamak plak...tiket rege bawah 2 ringgit lak tu...hahaha

Jacky Chan January 14, 2009 at 12:57 PM  

Tau xpe..

Umi Mia January 20, 2009 at 2:28 PM  

uuuiiiiii akak suka giler citer ni wa cakap sama lu....siap leh tengok ulang2 lagi....

ENTRY²

THIS IS...

this is wat we call "blog"...hahaha...so my blog is about my life, my job, my hating, n my photography challenge!! so enjoy it!!
HOW MANY MY VISITOR DUDE??
Website Hit Counter

  © JENGPHOTOGRAPHY WEBSITE maintain by MR.ERMAN IBRAHIM 2009

Kembali ke | Back to ATAS | TOP